Stel je voor dat je net je baan bent kwijtgeraakt en je hebt een beroep met slechte baankansen. Hoe vind je dan een passende baan met toekomstperspectief? Die vraag wordt sinds kort beantwoord door de gratis tool Baansuggestie.
De tool is gelanceerd door nationaleberoepengids.nl als antwoord op de steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. Hij is gemaakt voor iedereen die omscholing overweegt of een passende baan wil vinden. Veel mensen hebben in het afgelopen jaar vaak noodgedwongen een carrièreswitch gemaakt. Voor deze mensen was hun huidige baan niet het uitgangspunt van deze verandering. Vooral hun persoonlijke eigenschappen en competenties bepaalden de richting van de overstap. Volgens de initiatiefnemers was dit het begin van een fundamentele shift hoe mensen naar een nieuwe baan moeten zoeken.
Met Baansuggestie kan iemand die nu als medewerker bediening in de horeca werkt baansuggesties krijgen zoals telecomshop medewerker, facilitair medewerker, commerciële binnendienst, thuiszorgmedewerker, verpleegkundige en helpdeskmedewerker. Deze vacatures worden getoond omdat er overeenkomsten zijn in het persoonstype- en competentieprofiel. De vacature voor verpleegkundige staat in dit geval hoger omdat voor dat beroep de baankansen zeer goed zijn. Wanneer de omscholing vacatures aangezet worden komt er ook nog een vacature ‘verpleegkundige thuiszorg in opleiding’ bij.
“It’s not where you come from, it’s where you’re going that counts” – Ella Fitzgerald
Volgens oprichter Robert van El zal het perspectief op werk zoeken snel moeten veranderen als gevolg van de steeds groter wordende mismatch op de arbeidsmarkt. “Wij zijn in oktober 2020 met de ontwikkeling begonnen. Het idee ontstond om vacatures per competentie te tonen, hetgeen een antwoord op de mismatch leek. Vanuit onze jarenlange ervaring met personeelswerving vonden wij deze benadering echter te dun om advies te geven over wat voor banen er bij iemand passen. Als HR Manager of Recruiter kijk je namelijk naar nog veel meer zaken dan alleen het diploma en de competenties. ‘Wie ben je?’ en ‘Wat wil je?’ zijn net zulke belangrijke vragen als ‘Wat kan je?’. Vanuit dat idee begonnen wij de ontwikkeling.”
De ontwikkeling van Baansuggestie is gedaan binnen een afgeschermde omgeving van Nationale Beroepengids en deze is getest op ruim 10.000 deelnemers. Op basis van de gebruikersfeedback is de tool doorontwikkeld tot de vandaag gelanceerde versie. Volgens productmanager Peter Koelewijn geeft de tool een antwoord op de vragen waar de hedendaagse (latent) werkzoekende mee zit. “We zien dat vooral de invloed van baankansen veel bekeken wordt en er is ook veel interesse in de omschoolvacatures. Na deze toevoeging hebben we een tool met volwaardig loopbaanadvies ontwikkeld. Baansuggestie geeft mensen die niet goed weten wat ze kunnen of willen een nieuw perspectief.”
De tool is te vinden op nationaleberoepengids.nl/baansuggestie en via baansuggestie.nl.