Populistisch blog De Dagelijkse Standaard werd deze week door NRC het Nederlandse Breitbart genoemd. Een etiket dat de makers ongetwijfeld als eervol zien. De site staat bol van de leugens en functioneert als propagandamachine voor de PVV, VNL en Forum voor Democratie.
Het lastige van sites als De Dagelijkse Standaard is natuurlijk dat de leugens gemixt worden met echt qnieuws. Weliswaar sterk gekleurd, maar er is echt nieuws te vinden op DDS. Motherboard wijdde al eerder een goed artikel aan DDS en ook hoax-wijzer heeft de site op de zwarte lijst staan. Verder doet een beetje gezond verstand natuurlijk ook wonderen.
Wat opvalt aan het artikel in NRC is dat er niet doorgevraagd wordt over het feit dat DDS met regelmaat leugens (Oud-Hollands voor fake news) verspreid. Vorige week werd hoofdredacteur Michael van der Galiën ook al geïnterviewd in de Volkskrant. Ook in dit stuk wordt niet doorgevraagd naar de leugens waar de site bol van staat. Je kunt je sowieso afvragen of zoveel aandacht in de echte pers niet teveel eer is, maar beide kranten misten hier in elk geval een schot voor open doel.
Als DDS daadwerkelijk alleen maar ongenuanceerd en politiek incorrect zou zijn zou dat niet zo erg zijn, hoogstens smakeloos. Er zijn legio websites met een uitgesproken standpunt en een groffe toon. Het bezwaar zit hem erin dat de site een groot bereik heeft en moedwillig leugens verspreidt. Nog kwalijker is dat dit blijkbaar in samenspraak met een aantal politieke partijen gaat. Dit betekent dat die partijen het geen bezwaar vinden om zich aan de leugens van DDS te verbinden.
Zoals Breitbart campagne voert voor Trump, zo steunt DDS de PVV, Forum voor Democratie en VoorNederland (VNL). De band is innig. Van der Galiën heeft regelmatig contact met de PVV en geeft graag tips aan aspirant-Kamerleden van Forum en VNL. – NRC Handelsblad
Dat fakenewssites als DDS het publieke debat vervuilen is ernstig. Dat politieke partijen hier bewust mee samenwerken is absurd en moet ze aangerekend worden.
The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 17, 2017
De zogenaamde mainstream media liggen onder vuur. Op populistische sites is het heel gebruikelijk de ‘msm’ aan te vallen. De president van de Verenigde Staten heeft de pers tot vijand verklaard. Daarom is het hoogste tijd dat we het opnemen voor de media.
Het is al geruime tijd lastig voor de traditionele pers. Verdienmodellen staan onder druk en hun geloofwaardigheid wordt van alle kanten bestreden. Op social media en haatblogs als GeenStijl is het eerder de norm dan de afwijking om traditionele media af te zeiken; De pers is een deel van de linkse kerk; De publieke omroep is een staatsomroep; de Volkskrant de Azijnbode; het mediastelsel is een instrument van Soros. Als het niet door zoveel lezers geloofd werd zou het lachwekkend zijn.
Deze stemming is niet nieuw maar heeft door alle berichten over ‘fake news’ en ‘alternative facts’ een nieuwe dynamiek gekregen. De rol van Trump daarin is niet te overschatten. Gedurende zijn campagne heeft de media steeds gewezen op de onwaarheden en leugens van Trump. De hele verkiezingsstrijd werd omgeven door al dan niet gericht nepnieuws waarvan vooral Trump heeft geprofiteerd.
De Amerikaanse president heeft het knap voor elkaar gekregen de beeldvorming om te draaien; hele volksstammen geloven nu dat de ‘mainstream media’ niet deugen. Voorheen respectabele outlets als MSNBC en The New York Times krijgen het voor de kiezen. Welgevallige nieuwsbronnen daarentegen worden op het schild gehesen. Trump heeft regelmatig een goed woord over voor zijn vrienden bij het omstreden Fox News. Maar dat niet alleen; het aantoonbare foute Breitbart is een belangrijke bron en zelfs het totaal gestoorde Infowars schuwt Trump niet. Dit soort bronnen krijgen goedkeuring van het Witte Huis en daarmee een gevaarlijk soort legitimiteit.
Ook in Nederland winnen dit soort alternatieve media gestaag aan invloed. Er zijn nieuwsconsumenten die sites als GeenStijl, The Post Online, De Dagelijkse Standaard en zelfs Joost Niemöller als geloofwaardige of zelfs hun enige nieuwsbron beschouwen.
Opmerkelijke foto opgedoken. pic.twitter.com/P9bkHDdWpR
— Joost Niemoller (@JoostNiemoller) February 13, 2017
Hoogste tijd om een lans te breken voor de traditionele pers in al haar verschijningsvormen. Maar eerst even dit: Bij onze nieuwszenders, actualiteitenrubrieken, kranten en opiniebladen worden fouten gemaakt en kun je zelfs wel eens iemand op een vooringenomen standpunt betrappen. Bronnen kunnen onjuist blijken of soms lukt het niet alle feiten voor een verhaal boven tafel te krijgen. Er is niets mis mee je als nieuwsconsument kritisch op te stellen. Dat is iets anders dan de paranoïde complottheorieën waar eerdergenoemde sites zich vaak schuldig aan maken (en waar hun eigen lezers vaak weinig kritisch zijn).
Toch hebben die vermaledijde mainstream media nogal wat streepjes voor ten opzichte van de uitdagers. Ze bogen vaak op een sterke traditie, hebben statuten en worden samengesteld door geschoolde journalisten. Ze doen aan bronvermelding en wederhoor en hebben een veel groter vermogen tot zelfkritiek. Een verschil van dag en nacht met al dat soort blogs (en dat geldt ook voor dit blog) die niet aan dat soort spelregels voldoen. Kortom, er is heel veel reden om vertrouwen te hebben in de journalistiek. En dat is een prettige gedachte, want journalistiek speelt een cruciale rol in de democratische rechtsstaat.
Van de consument wordt tegenwoordig meer verwacht door de wildgroei van bronnen en de verspreiding van nepnieuws. Je zult af en toe aan een factcheck moeten doen en je afvragen wat de herkomst is van je nieuws. Het komt er op neer dat een nieuwsbron je vertrouwen moet verdienen. En juist die zogenaamde ‘mainstream media’ hebben meestal het beste trackrecord. Dus ik zeg: Lang leve de mainstream media!
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd als 2 blogs : De Dagelijkse Standaard: De Leugenfabriek van rechts en Lang Leve de Mainstream Media op het blog Duimspijker.com